zondag 8 maart 2015

Samenvattingen boeken literatuurlijst

Samenvattingen boeken van de literatuurlijst

Anoniem, Lanseloet van Denemarken, Leeuwarden, Taal&Teken, 2004 (47 blz.)
Lanseloet van Denemarken is een man van adel. Hij wordt verliefd op Sanderijn, een hele mooie vrouw. Het probleem is dat hij van zijn moeder niet met haar mag trouwen, omdat ze niet van adel is. Zijn moeder verzint een truc en zegt dat Lanseloet een nacht met haar moet slapen en haar dan aan de kant moet zetten. De moeder hoopt dat Lanseloet zo genoeg krijgt van Sanderijn. Sanderijn stemt toe en hij ontmaagd haar. Dan zegt Lanseloet dat hij Sanderijn niet meer wil. Sanderijn loopt boos weg, maar in het bos ontmoet zij een ridder. Ze trouwen met elkaar en zijn heel gelukkig. Lanseloet laat zijn knecht Reinout naar haar zoeken. Hij vindt Sanderijn, maar ze wil niet meer terug. Reinout durft de waarheid niet te vertellen aan Lanseloet. Lanseloet sterft dan van verdriet.

G.A. Bredero, De klucht van de koe, Leeuwarden, Taal & Teken, 2005 (63 blz.)
De Gaeuw-dief eet bij de Boer in Ouwer-kerck. Hij steelt een koe en brengt die naar de buitenplaats. De volgende dag vraagt de Gaeuw-dief, die zegt dat hij de koe heeft gekregen als afbetaling of de Boer de koe wil verkopen op de markt. De Boer gelooft de Gaeuw-dief en het lukt hem om de koe te verkopen. Ze ontmoeten elkaar weer in de herberg 't Swarte Paert. Dan vertrekt de Gaeuw-dief. Als de Boer en de Optrecker napraten in de herberg, komt de zoon van de Boer, Keesje langs. Keesje vertelt dat er een koe is gestolen en de Boer realiseert zich dat hij het bedrog van de Gaeuw-dief en is heel verbaasd dat aardige mensen ook een dief kunnen zijn.

Betje Wolff en Aagje Deken, De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart, Amsterdam, Wereldbibliotheek, 2005 (blz.413)
Sara heeft al op jonge leeftijd haar ouders verloren. Met toestemming van haar oom Abraham Blankaart gaat ze in een huis wonen met een aantal andere dames. Hoewel Sara de leeftijd heeft om te trouwen, heeft ze daar geen zin in. Er zijn meerdere mannen verliefd op haar Willem Willis, de broer van haar beste vriendin en ook Hendrik Edeling, maar ze wil eigenlijk nog niet. Ze krijgt daar ruzie over met haar beste vriendin, waardoor hun vriendschap bijna eindigt. Als Sara bijna is aangerand door R. komt ze tot inkeer en wil ze met Hendrik trouwen. Eerst is zijn vader er nog op tegen omdat Hendrik dan buiten de Lutherse kerk gaat trouwen. Uiteindelijk krijgen ze toch toestemming en ze worden heel gelukkig.

Multatuli, Woutertje Pieterse, Hoorn, Hoogland & van Klaveren, 2006 (blz.219) bewerking door Ivo de Wijs
Woutertje Pieterse is een dagdromer. Hij verkoopt tot afgrijzen van zijn familie het Nieuwe Testament met gezangen van zijn overleden vader en koopt daarvan Glorioso, een verboden roman. Hij doet meer wereldse zaken, zoals het bezoeken van een komedie met de familie van dokter Holsma. Daar ontmoet hij opnieuw Femke, die hij al eerder heeft leren kennen en waarop hij verliefd is geworden. Dan gaat hij werken het kantoor van Ouwetijd & Kopperlith. Daar wordt hij aangesproken met zijn achternaam en voelt hij zich mannelijker. Als hij in het buitenhuis Groenenhuize weer aangesproken wordt als een klein kind, vernielt hij de parasol en gaat hij weer terug naar Femke.

 Louis Couperus, Langs lijnen van geleidelijkheid, Amsterdam, Uitgeverij Veen,  (308 blz.)
 Cornélie de Rez opgevoed met als enig doel te trouwen met een man. Ze trouwt met een luitenant, Rudolf Bronx, maar gelukkig is ze niet. Naar haar scheiding vertrekt ze naar Rome omdat een scheiding niet wordt geaccepteerd door vrienden familie. In Rome wordt ze heel erg verliefd op Duco Van der Staal.  Ze houden heel erg veel van elkaar. Cornélie schrijft in Rome aan de feministische brochure ‘De Maatschappelijke Toestand der Gescheiden Vrouw’. Haar noodlot is de maatschappij, gescheiden vrouwen niet accepteert. Haar omgeving accepteert haar relatie met Duco niet, omdat zij niet zijn getrouwd. Ze verlaat uiteindelijk haar geliefde om weer terug te gaan naar Rudolf, omdat ze voelt dat Rudolf nog steeds macht heeft over haar.

Willem Elsschot, Villa des Roses, Amsterdam, Em. Querido’s Uitgeverij b.v., 1991 (155 blz.)
Het verhaal begint Louise kamermeisje wordt in het pensioen van Madame Brulot in Parijs. Een van de kostgangers is Grunewald. Ze worden verliefd op elkaar, maar Louise blijft steeds twijfelen aan zijn liefde. Er komt een nieuwe Engelse gast, mevrouw Wimhorst. Ze wordt begeleid door Grunewald. Hij koopt zelfs een nieuwe pak voor haar, iets wat hij nog nooit heeft gedaan. Uiteindelijk gaat Grunewald in een ander pension wonen met mevrouw Wimhorst. Louise schrijft nog wel brieven aan hem, maar krijgt nooit meer antwoord. Als het pension waarna ze schrijft wordt afgebroken, heeft Louise geen hoop meer en gaat ze terug naar haar eigen dorp.


Harry Mulisch, De aanslag, Amsterdam, De Bezige Bij, 1992 (254 blz.)
Het verhaal gaat over Anton Steenwijk, die in januari 1945 ziet dat er een NSB’er, Fake Ploeg, wordt doodgeschoten in hun straat. De buren leggen het lichaam voor hun deur. Na afloop van de oorlog hoort Anton dat zijn broer en ouders zijn opgepakt en direct zijn doodgeschoten door de Duitsers. Jaren later raakt Anton aan de praat met de zoon van Fake Ploeg en ze praten over de invloed die het gebeuren op de zoon heeft gehad. In 1966 ontmoet hij Cor Takes, de moordenaar van Fake Ploeg. Hij vertelt dat wat er ook gebeurde de NSB’er Fake dood moest. Pas in 1981 hoort Anton van zijn oude buurvrouw, Karin Korteweg dat het dode lichaam voor hun deur is neergelegd omdat zij, de buren, onderduikers hadden.

 Adriaan van Dis, Nathan Sid, Amsterdam, Meulenhoff, 1984 (73 blz.)
Nathan Sid is de hoofdpersoon van over het leven van hem en zijn familie, nadat ze zijn terugkomen in Nederland uit Indonesië. Ze wonen in een huis met vier andere families. Zijn vader heeft gevangen gezeten in een Japans interneringskamp. Nathan Sid is ongelukkig omdat zijn vader veel last heeft van het kampverleden van zijn. Hij wordt geslagen en hij heeft veel last van pukkels en uitslag. Ook hoort hij niet bij de familie omdat Nathan als enige in Nederland is geboren. Na de dood van zijn vader neemt Nathan zich voor om niet dezelfde slechte eigenschappen te krijgen die zijn vader ook heeft gehad.

Arthur Japin, Een schitterend gebrek, Amsterdam-Antwerpen, Uitgeverij De Arbeiderspers,  (239 blz.)
In een schitterend gebrek worden Giacomo en Lucia hevig verliefd op elkaar, maar omdat Lucia de pokken krijgt en niet de carrièremogelijkheden van Giacomo in de weg wil staan. Als ze wacht op hem, krijgt zet les van monsieur De Pompignac. Als hij de pokken krijgt verzorgt ze hem, maar daardoor krijgt ze ook de pokken. Haar gezicht is totaal verminkt en daarom verlaat ze Giacomo omdat ze zijn carrière niet in de weg wil staan. Ze noemt zich daarna Galathée de Pompignac . In die gedaante komt ze later Giacomo weer tegen in Amsterdam. Hij heet dan le Chevalier de Seingalt. Giacomo erkent dat hij vroeger slecht heeft behandeld, maar aan Galathee laat hij weten dat hij Lucia weerzinwekkend vindt. Dan verbreekt Lucia opnieuw het contact met hem en vertrek met haar vriend Janisson, terwijl ze zwanger is (waarschijnlijk van Giacomo).

Hugo Claus, Het verlangen, Amsterdam, De Bezige Bij,  (256 blz.)
 Het verlangen van Hugo Claus gaat over de kaartspelers Michel en Jaak, die in het Gentse kaartcafé de Eenhoorn dagelijks kaarten. Ze praten veel Rikkebot, iemand die ook kaartte maar is omgekomen. Ze gaan samen op weg naar Las Vegas in Amerika om veel geld te verdienen.  Al vanaf het begin van de reis ontstaan er veel irritaties tussen hen. Jaak is een simpele reus en Michel heeft al wat meer van de wereld gezien. Irritaties worden ruzie, bijvoorbeeld omdat Michel Jaap pest met zijn dochter Didi. Uiteindelijk vermoordt Jaak een jongen. Ze vluchten terug naar België. Jaak verhuist naar Limburg, waar zijn dochter woont in een instelling en Michel komt uiteindelijk ook niet meer terug in de Eenhoorn.

 Kees van Beijnum, De offers, Amsterdam, De Bezige Bij, 2014 (509 blz.)
In het boek de offers van Kees van Beinum draait het verhaal om een Nederlandse rechter Rem Brink. Naar het beëindigen van de oorlog in Japan, door het gooien van bommen, moet er door een internationaal oorlogstribunaal in Tokio de oorlogsmisdadigers in Japan worden berecht. Rem Brink is één van de westerse rechter. Rem en Michiko hebben een korte tijd een relatie en Michiko raakt zwanger van hem. Als de vrouw in Japan op bezoek komt, gaat Michiko naar haar familie terug. Ze verliest het contact. Michiko en haar neef Hideki gaan uiteindelijke terug naar Tokio. Michiko gaat terug omdat haar kind niet wordt geaccepteerd en Hideki gaat terug omdat hij drie Amerikanen heeft gedood. Rem ziet Michiko terug in een bar in Tokio. Hij zoekt nog wel naar haar maar Michiko wil geen relatie, omdat Rem Brink verplichtingen heeft omdat hij een gezin in Nederland heeft. Michiko wil haar land niet verlaten en wil niet afhankelijk worden van Rem.

Gabriel García Márquez, De generaal in zijn labyrint, Meulenhoff Amsterdam, Rainbow Pocketboeken,  (297 blz.)
Het verhaal gaat over de laatste reis van generaal Simon Bolivar. In het boek wordt hij de generaal genoemd. Simon Bolivar heeft in het begin van de negentiende eeuw geprobeerd om zijn land los te weken van Spanje. Bolivar is heel succesvol geweest in het leiden van veldslagen in Venezuela, Ecuador en Peru. Hij heeft geprobeerd deze landen onder één regering te brengen. Toen kwamen er opstanden en burgeroorlogen waardoor Simon Bolivar zijn presidentiële macht verloor. De reis beging int Santa Fe de Bogotá, de hoofdstad van Colombia en eindigt in de haven van Cartagena de Indias.  Het is de bedoeling dat de Generaal dan  verder gaat naar Europa. Tijdens de reis wordt hij steeds zieker en zwakker. Alhoewel er net als vroegen mooie vrouwen in de buurt zijn, is hij te ziek om seks te hebben. Hij wil niet erkennen dat zijn krachten afnemen. Als hij zo ziek is droomt de generaal over alles wat hij bereikt had in het leven.  Als hij eindelijk zijn paspoort krijgt wordt het duidelijk dat hij zal sterven. Slechts een paar assistenten en de bisschop Estévez zijn bij zijn dood. Als hij zo ziek is droomt de generaal over alles wat hij bereikt had in het leven.
  
Willem Frederik Hermans, De donkere kamer van Damokles, Amsterdam, G.A. van Oorschot,  (319 blz.)
De donkere kamer van Damokles gaat over het leven van Henri Osewoudt tijdens de Duitse bezetting. In het begin van de oorlog komt hij in contact met Dorbeck, die luitenant van de landmacht is. Dorbeck geeft Henri verschillende opdrachten om verzet te plegen tegen de Duitsers, zoals het ontwikkelen van foto’s van militaire objecten, hij vermoordt de Gestapoman Lagendaal en zijn vrouw en de leidster van de Nationale jeugdstorm. Hij vermoordt ook Ebernuss door hem te vergiftigen. Hij ontkomt uiteindelijk door bij Breda ons land te ontvluchten. Dan blijkt dat Osewoudt op een lijst staat van mensen die met de Duitsers samenwerken.  Aan het eind van de oorlog lukt het hem niet om aan te tonen dat hij geen verrader is. Tijdens zijn vlucht in Engeland, na afloop van de oorlog, wordt hij neergeschoten.

Jeroen Brouwers, Bezonken rood, Amsterdam, De Arbeiderspers, 2010, (85 blz.)
Bezonken rood van Jeroen Brouwers gaat over de jeugd van Jeroen Brouwers (vanaf drie jaar) in een Japans interneringskamp. Als zijn moeder overlijdt, komen de herinneringen aan het kamp weer boven. De mensen hebben niet te veel eten en worden vaak gestraft door de Japanners.  De oma van Jeroen overlijdt in het kamp. Voor Jeroen gebeuren er ook leuke dingen zoals het lezen van zijn verjaardagsboek.   Na het gooien van de bommen op Japan, worden de gevangen extreem gestraft doordat ze heel lang op dezelfde plaats kikkerbewegingen moeten maken.  Als zijn moeder wordt betrapt op het hamsterden van voedsel van het Rode Kruis wordt het hele kamp zelfs gestraft omdat ze een dag niet mogen eten. Na de dood van zijn moeder  wordt de relatie tussen Jeroen en Liza hersteld, want Jeroen mist haar heel erg



Geen opmerkingen:

Een reactie posten