woensdag 11 maart 2015

Rode draad

Essay over de rode draad:

Om te beginnen hebben vijf van mijn boeken een relatie met het historische thema de Tweede Wereldoorlog. Deze boeken hebben mijn voorkeur, want ik vind het interessant om te weten hoe mensen de oorlog beleven. Ik kan mij in deze mensen  inleven.  In de boeken  wordt onderscheid gemaakt tussen  de ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen ervan. Bij de boeken Nathan Sid en De Offers wordt er over de gevolgen van de oorlog verteld. Het boek Nathan Sid gaat over het leven van Nathan en zijn ouders, nadat ze zijn terugkomen in Nederland uit Indonesië na de oorlog. Het boek gaat vooral over de gevolgen van de oorlog voor de verhoudingen binnen de familie vanuit het perspectief van Adriaan van Dis. In het boek De Offers draait het verhaal om de Nederlandse rechter Rem Brink. De rechter moet als lid van het Internationaal Tribunaal oorlogsmisdadigers berechten.

De boeken Bezonken Rood en De Aanslag behoren bij beide thema’s. Bezonken Rood gaat het over de jeugd van Jeroen Brouwers in een Japans interneringskamp en de gevolgen voor zijn psyche. Hij heeft erg geleden onder het kampverleden. Dit geldt ook voor De Aanslag. In de oorlog wordt een lijk van een NSB’er  voor het huis van hoofdpersoon Anton gelegd. Na de oorlog komt Anton erachter dat zijn ouders en zijn broer door de Duitsers zijn gedood en wat de reden was dat het lijk voor het huis lag. Het boek De donkere kamer van Damokles gaat allen maar over het leven van Henri Osewoud tijdens de oorlog. Hij verzette zich tegen de Duitse bezetters.

Een andere rode draad in mijn boekenlijst is het thema liefdesrelaties. Veel boeken gaan over liefdesrelaties, waarbij de geliefden hevig verliefd zijn. Uiteindelijk zijn er steeds omstandigheden waardoor de liefde niet standhoudt. Dat geldt dat voor de relatie tussen Michiko en Rem in het boek De Offers, omdat er geen toekomst is tussen een Japans meisje en een getrouwde Nederlandse man. In het abele spel Lanseloet van Denemarken mogen Lanseloet en Sanderijn niet trouwen vanwege het standsverschil. Ook de relatie tussen Giacomo en Lucia in Een schitterend gebrek mislukte. Ze waren hevig verliefd, maar omdat Lucia de pokken krijgt en de carrièremogelijkheden van Giacomo niet in de weg wil staan, gaan ze uit elkaar. En ook later kunnen ze niet samen gelukkig worden. In Villa des Roses gaat het om de relatie tussen Louise het kamermeisje van het pensioen van Madame Brulot in Parijs. Kostgangers Grunewald wordt verliefd op haar, maar Louise blijft steeds twijfelen aan zijn liefde. Uiteindelijk wordt de relatie niks, want hij wordt verliefd op een ander.

In drie boeken hebben liefdesrelaties wel stand gehouden. In Langs de lijnen der geleidelijkheid van Louis Couperus is Cornélie de Rez opgevoed met als enig doel te trouwen met een man. Ze trouwt met een luitenant, Rudolf Bronx, verlaat hem, maar keert uiteindelijk terug. HHHHhHdfsadsdasdasdasdasdhklkhhhhhHHet boek De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart is een voorbeeld voor alle vrouwen hoe ze zich behoren te gedragen om de liefde van hun man te krijgen.


De laatste rode draad is het thema levensles. In De klucht van de koe gaat het om list en bedrog en hoe een aardige man toch een dief blijkt te zijn. Het boek Het Verlangen gaat over de kaartspelers Michel en Jaak, die in het Gentse kaartcafé dagelijks kaarten. Ze gaan op weg naar Amerika om veel geld te verdienen, maar hen wens wordt  geen realiteit. In De Generaal in zijn Labyrint kijkt Simon Bolivar eenzaam terug op zijn leven, ondanks alle successen die heeft behaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten