maandag 5 januari 2015

Nathan Sid, Adriaan van Dis

Anders zijn

‘Nathan was er nooit geweest, maar wel gemaakt.’ Dit is de eerste zin van het van het boek en meteen een belangrijke zin. De schrijver Adriaan van Dis laat zo de lezer achter met een paar vragen. Waar is Nathan nooit geweest en waarom is hij daar nooit geweest? Zo bouwt Adriaan va Dis de spanning voor zijn lezer op en zo doe ik dat nu ook.

Nathan Sid is geschreven door Adriaan van Dis. In 1978/1979 verscheen het verhaal eerst in afleveringen in NRC-Handelsblad, toen Adriaan van Dis nog gewoon journalist was. Pas in 1983 kwam het boek uit als boek, waarbij Adriaan va Dis nog gewoon journalist was. Het boek is een autobiografische roman over het leven van Nathan Sid, die opgroeit in Nederland. Het speelt zich vooral af in het plaatsje Bergen in Nederland. De plekken waar het verhaal zich vooral afspeelt zijn bij Nathan thuis en de school waar Nathan naar toe gaat. Het thema van het boek is dat Nathan zich anders voelt dan de rest, dit heeft een paar redenen.

Wat uit de eerste zin van het boek meteen duidelijk werd is dat de hoofdpersoon Nathan Sid iets dwarszat. Maar wat zit hem dwars? Nathan Sid was een nakomertje na de oorlog en de rest van zijn familie niet. Nathan was daar namelijk wel verwekt, maar is in Nederland geboren. Hij heeft ook nog eens een andere vader dan die van zijn oudere zusjes, die wel in Indië geboren zijn. Zijn echte vader was al dood en zijn moeder vond bij een nieuwe man liefde. Ze zijn alleen nooit getrouwd, omdat alle verzoeken om een scheiding tussen de stiefvader en zijn vrouw vernietigd werden. Nathan kon het niet zo goed vinden met deze man, omdat hij hem veel te streng vond.

Hij kon het niet alleen slecht met zijn pa vinden, maar hij kon het ook met de rest van de familie niet goed vinden. Hij voelt zich er daardoor niet bij horen, waardoor hij zich anders voelt dan de rest van zijn familie. Hij voelt zich een buitenstaander in zijn familie doordat hij opgroeit in twee culturen, namelijk Nederland na de Tweede Wereldoorlog en Indië voor de Tweede Wereldoorlog.

Niet alleen door de cultuurverschillen voelt Nathan Sid zich een buitenstaander, maar ook omdat hij niet begrijpt wat zijn familie door heeft moeten maken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader was een KNIL-militair en zijn moeder en zusjes hebben in een Japans krijgsgevangenkamp gezeten. Nathan begrijpt niet dat de rest van de familie het zwaar heeft gehad door de Tweede Wereldoorlog. Andersom begrijpt de familie zijn problemen niet. Dit zorgt vooral voor frustratie van Nathan, omdat hij bij niemand anders hulp kan zoeken. Dit zit hem vooral dwars.

De tegenstelling tussen de eerste en tweede generatie Indische Nederlanders, waarbij de eerste generatie Indische Nederlanders vaak oorlogstrauma’s hebben, waardoor de tweede generatie zich niet kan inleven in de situatie van de eerste.

Het boek is autobiografisch en gaat over de jeugd van Adriaan van Dis, die ook in Bergen heeft gewoond, waar zijn ouders zich hadden gevestigd nadat ze zijn teruggekeerd uit Nederlands-Indië. Sid is een anagram van Dis. Door het gebruik van verhalen en gedichten wordt ook het autobiografische deel benadrukt. De schrijver kijkt als buitenstaander terug op zijn jeugd.

Hoewel het boek Nathan Sid niet veel pagina’s heeft, wordt op veel verschillende manieren uitgelegd dat geboren worden in het gezin van Nathan Sid, bijna automatisch leidt tot het zijn van een buitenstaander in zijn eigen gezin en in de samenleving.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten