zondag 4 januari 2015

De offers, Kees van Beijnum

Machteloos

Het boek “De offers” van Kees van Beijnum gaat over het Tokio Tribunaal. Het boek begint op het moment dat het tribunaal begint en eindigt als de vonnissen door de rechters zijn uitgesproken. In het boek worden de verhalen van drie hoofdpersonen verteld, namelijk van Rem Brink, Michiko en haar neef Hideki. Rem Brink is een Nederlander, de jongste rechter bij het Tokio Tribunaal, professor en specialist in het Indisch recht.  Michiko is een Japanse zangeres, die wordt opgeleid door mevrouw Haffner. Haar neef Hideki vechtte voor de keizer in China, maar is daardoor wel verminkt.

De verhalen over het Tokio Tribunaal zijn zeer waarheidsgetrouw. In het dankwoord zijn veel referenties opgenomen naar rechtbankverslagen en andere bronnen die vertellen over het Tribunaal. De persoon Rem Brink, is gebaseerd op Bert Röling, die rechter in het Tribunaal was, is fictie. De zoon van Bert Röling heeft Kees van Beijnum toegang tot het materiaal van zijn vader  gegeven. De beschrijving van de relatie tussen Brink, Michiko en Hideki is zo realistisch, dat het wel voor te stellen is, dat het ook daadwerkelijk zo is gebeurd. Vandaar dat de zoon van Bert Röling ook kwaad was over het verschijnen van het boek, want daarmee wordt gesuggereerd dat zijn vader hoeren bezocht en een buitenechtelijk kind zou kunnen hebben.

Het verhaal wordt chronologisch in drie verschillende delen verteld, vanuit de alleswetende verteller. Er wordt steeds gewisseld van hoofdpersoon, maar in het eerste deel ligt wat meer de nadruk op Rem Brink en speelt zich voornamelijk in Tokio af, waardoor er ook veel wordt uitgelegd over hoe het Tokio Tribunaal te werk ging. In het tweede deel krijgt Michiko wat meer de nadruk, zodat je een beter inzicht krijgen in hoe de tijd na de capitulatie door Japanners wordt ervaren. In het laatste deel wordt veel aandacht besteed aan Hideki en hoe hij als voortvluchtige in Tokio overleeft.

In het eerste deel van het boek, wordt heel erg ingegaan op de verwikkelingen binnen in het Tokio Tribunaal. In de eerste honderd pagina’s loopt het verhaal goed door, maar daarna wordt het verhaal wat saai, er wordt namelijk steeds meer ingegaan op de standpunten van de verschillende rechters. Bijvoorbeeld over  de discussie of de juiste grondslag van veroordeling van de misdaden tegen de vrede is, wordt het verhaallijn door de schrijver een beetje uit het oog verloren. De verhalen over het Tribunaal zijn waarheidsgetrouw beschreven en geven ook goed inzicht in hoe de machtsverhoudingen binnen het Tribunaal waren. Als Michiko naar het bergdorp gaat,  vertelt Rem Brink machteloos zijn afwijkende mening, omdat hij Michiko mist, aan de overige rechters van het Tribunaal. Het verhaal dat hij weer intrekt als zijn vrouw Dorien een aantal weken in Tokio bij hem is.

“De keuze om de neef van Michiko te redden heeft hij niet gemaakt. Daar had hij zinnige reden voor. Die zouden moeten baten, maar baten doen ze op dit moment niet. Zijn hele leven heeft hij de mond vol gehad van integriteit, moed en zuiverheid, maar nu ziet hij zichzelf als ongenadig. Niet zoals hij probeert te zijn, maar zoals hij in diepste wezen misschien is: laf. De zoon van zijn vader. Waren de oude zwakten dan toch langs sluipwegen teruggekeerd?”[1] Rem Brink besluit, na deze overwegingen om toch, ondanks hij rechter is, om de neef van Michiko te redden, uit liefde voor Michiko, met als argument dat een verminkte man toch niet voor de rechter komt. Hij doet dat ook omdat  in de vonnissen van het Tribunaal niet  iedereen de straf heeft gekregen die hij zou moeten krijgen volgens Rem Brink. Brink heeft een minderheidsstandpunt en wordt daardoor niet gehoord door de andere rechters van het Tribunaal. Door Hideki te helpen, probeert hij machteloos toch de ongelijkheid in Japan een klein beetje in balans te krijgen.  De hulp aan Hideki leidt  niet tot het terugwinnen van de liefde van Michiko en dan gaat Rem Brink weer terug naar Nederland.





Andere recensies “De offers”van Kees van Beijnum:
- Loodzware sfeer, recensie door Irene Start in Elsevier van 4 oktober 2014
- De offers is een pijnlijke aangelegenheid door Daniëlle Serdijn in de Volkskrant op 4 oktober 2014 







[1] zie bladzijde 477 uit “De offers” van Kees van Beijnum, tweede druk september 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten