donderdag 10 oktober 2013

Recensie over het boek langs de lijnen van gelijkheid van Louis Couperus

‘Langs de lijnen van gelijkheid’

Voor onze leesclub “Boeken voor vrouwen” heb ik ervoor gekozen om het boek ‘Langs de lijnen van gelijkheid’ te lezen. Het boek is door Louis Couperus geschreven in 1899. Couperus is een vooraanstaand schrijver van die tijd. Ik vond dat het boek lastig was om te lezen, omdat er veel oude woorden in worden gebruikt, maar ook omdat er veel woorden uit het Frans en Italiaans worden gebruikt. Een hotel schreef je vroeger als “Hotêl”. Het taalgebruik is heel erg anders. In het boek werden ook veel beschrijvingen herhaald, waardoor het langdradig werd om te lezen. De moderne boeken zijn beter te begrijpen omdat taalgebruik veel meer aansluit op onze belevingswereld. 

Een belangrijk thema van het boek is de onvrijheid van mensen. Dit thema kun je op verschillende manieren terug zien in het boek. Onvrij betekent dat Cornélie niet kan zijn wie ze wil zijn. Ze wil artistiek zijn, maar ze is uiteindelijk afhankelijk van de prins geworden. Cornélie wil ook onafhankelijk zijn, maar ze voelt zich de vrouw van Brox en trouwt dan toch maar met hem. Hoewel Cornélie niet van hem houdt. In onze tijd is het gemakkelijker om vrij en onafhankelijk te zijn, omdat vrouwen een opleiding kunnen volgen en zelf in hun onderhoud kunnen voorzien. Daardoor kunnen vrouwen nu gemakkelijker eigen keuzes maken.

Het feminisme is ook een belangrijk thema van het boek. Dat blijkt onder anderen uit het feit dat Cornélie heeft geprobeerd om voor zichzelf op te komen door naar Rome te vluchten, omdat haar familie de scheiding niet accepteerde. Uiteindelijk is ze toch naar haar man teruggegaan. In de tijd waar we nu in leven zou ze haar relatie hebben doorgezet met Duco van der Staal. Een scheiding zou nu ook meer geaccepteerd worden dan vroeger.
In Rome houdt Cornélie houdt zich bezig met het schrijven van een feministische brochure ‘De Maatschappelijke Toestand der Gescheiden Vrouw’. Deze stuurt ze in naar het tijdschrift ‘Het Recht der Vrouw’. Haar brochure wordt goed ontvangen en ze krijgt er wat geld voor.

Ik kan mij goed voorstellen het leven van Cornélie zoals beschreven in het boek, in 1899 ook daadwerkelijk zou kunnen gebeuren. Het boek beschrijft de allerlei situaties die volgens mij realistisch zijn, zoals het feit dat Cornélie eerst wordt onderhouden door vader. De vader verliest haar geld op de beurs, waardoor ze zelf in haar levensonderhoud moet voorzien. Eerst trekt ze bij Duco in, maar het gaat steeds slechter. Door haar slechte financiële situatie gaat ze werken als gezelschapsdame bij een steenrijke vrouw.  

Doordat het taalgebruik moeilijk, veel verschillende beschrijvingen zijn en er bijna geen acties gebeuren vind ik het een saai boek. Het is wel interessant om te zien hoe het leven toen was, maar ik ben wel heel blij dat ik nu leef in een wereld waarin vrouwen echt onafhankelijk en zelfstandig kunnen zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten